INFO

Allmänt:

Fotografier är ett hantverk! Som fotograf lägger jag ner mycket hjärta och jobb på att göra bilder som är en del av mitt signum. Se portfolio för exempel på min bildstil. Olika fotograferingar tar olika lång tid, själva fototillfället är bara en liten del av det fotografiska arbetsflödet. Största delen av arbetstiden går åt till att förbereda och planera inför fotograferingen samt gå igenom och redigera bilder. För att kunna garantera bästa kvalitet foto- och materialmässigt fotograferar jag alltid i RAW vilket innebär oöverträffade bildbehandlingsmöjligheter och bildkvalitet. Mitt främsta mål är att leverera högkvalitativa fotografier som ger ett minne för livet!

 

OLIKA ÅLDRAR SOM ÄR FINA ATT FÖREVIGA PÅ BILD

Nyfödd: Passa på att föreviga ert nyfödda barns första fas i livet. Värdefulla bilder som kommer älskas och uppskattas av alla.

4-5 månader: Er bebis kan nu ligga på mage och hålla upp sitt huvud ordentligt. Tycker fortfarande om att ligga på rygg och kanske ta tag i tårna. Ler och tittar nyfiket omkring. Ursöta bilder.

6-9 månader: Titta jag kan sitta! Bebisar i den här åldern är fulla med leenden, grimaser och tindrande ögon. Detta är en underbar tid att dokumentera på bild. De kan sitta ordentligt och har kanske börjat krypa omkring på upptäcktsfärder.

1 år: Nu är bebistiden över och ert barn är på väg in i en ny fas i livet. Kanske har ditt barn börjat gå eller är på väg att lära sig. Barnet kan stå med stöd mot en stol, gå med en vagn, sitta i en korg, man kan hitta på så många olika variationer. Det här är en fin ålder att fotografera, små individer med egen vilja.

 

Fotografering av nyfödd bör helst ske när babyn är ca 1-2 veckor gammal. Babyn sover och äter mest den här tiden plus att babyn är väldigt mjuk i sin kropp vilket underlättar poseringen under fotograferingen. Man kan gärna ha med sig några personliga tillhörigheter för att göra bilderna mer unika. När det gäller kläder så är eget tycke och smak avgörande. Välj helst inte alltför mörka kläder som tenderar att nästan bli svarta eller helt vitt som lätt kan frätas ut. Barfota är alltid finast! Vid babyfotografering är det väldigt gulligt utan kläder, tänk då på att ta med en egen filt. Ett tips vid fotografering utan kläder är att inte spänna åt blöja och strumpor för hårt, då slipper man tråkiga märken i huden.

En gravidfotografering görs bäst mellan vecka 32-35 då magen är rund och fin. Det går bra att ta med egen rekvisita om så önskas, t ex bild från ultraljudsundersökningen, nallebjörn eller små skor. Tänk på att ha löst sittande kläder ett par timmar före magfotograferingen då det annars lätt blir ”ränder” på magen.

Bästa tiden för barnfotografering är när barnen är utvilade och mätta och därmed på sitt allra bästa humör. Boka därför en tid som inte krockar med sovstunder eller mattider.

Vid djurfotografering kan det vara skäl att ta med sig favoritleksaken eller godbitar. Det är också bra om t ex hunden är rastad så att den är så avslappnad som möjligt framför kameran. Vid fotograferingen går det att ta bilder av bara djuret eller av både keldjur och ägare tillsammans.

Att ta ett porträtt i miljön är ett bra alternativ till studioporträtt. Alla årstider är vackra på sitt sätt. Det kan kännas lite lättare att vistas ute i det fria vid en fotografering istället för att vara inne i en mörk studio.  Har ni något eget favoritställe? Vädret tillåter inte alltid fotografering utomhus och då är det bäst att flytta fram fotograferingen till en bättre tidpunkt.  Varje årstid har sin egen charm. Våren och sommaren är fräsch och blommig, hösten är härligt färgstark och vintern skall man absolut inte glömma! Fotografering i miljö kan man ordna nästan var som helst, hos mig, hos er eller någon annanstans. Allt enligt överenskommelse.

Leverans och användning av bilder:

Fotografen förbehåller sig rätten att göra urval, t ex bilder med dåligt ljus, oskärpa, testbilder, dubbletter, konstiga uttryck mm levereras inte. Leverans sker efter det att bildgenomgången är klar, det kan ta olika lång tid beroende på mängden bilder. Vanligen inom 1-2 veckor efter fotografering får ni tillgång till ett webbgalleri med personligt lösenord. Bilderna är försedda med vattenstämpel. Ni kan härifrån välja ut de bästa bilderna i er smak och meddela fotografen vilka bilder ni önskar. De valda bilderna levereras både som högupplösta för framkallning och lågupplösta anpassade för webben efter att fakturan är betald. Papperskopiorna skickas hem per post eller avhämtas vid studion. Beställaren äger rätt att på egen hand framkalla bilder för privat bruk. Obs! Vid framkallning hos externt företag kan fotografen inte ansvara för kvaliteten på de levererade bilderna.  Jag sparar bilderna på mina hårddiskar i två års tid efter fotograferingen och så länge finns det möjlighet att göra efterbeställningar om så önskas.

Rättigheterna till bilderna tillhör fotografen enligt lag och innebär också att inga bilder på denna webbplats får kopieras. Inga som helst ändringar får göras i bilderna utan mitt godkännande. Instagramfilter är inte heller tillåtet.

 

Reseersättning:

Kostnadsfritt inom 15 km. För fotografering på andra platser tillkommer kilometer-ersättning 0,45€/km

 

Betalning:

Alla priser i prislistan anges inklusive finsk moms 24% och gäller för privatpersoner. Jag använder mig av faktureringsbolag Ukko.fi som skickar fakturan hem till beställaren efter fotograferingstillfället.

 

Avbokning:

Vid avbokning senare än 24 timmar innan planerat fotograferingstillfälle utan giltig orsak äger fotografen rätt att erhålla ersättning från beställaren på ett arvode om 50€. Vid sjukdom kommer parterna överens om en ny fotograferingstid.

 

Villkor:

Genom att boka mig för fotografering godkänner beställaren ovanstående villkor. Ett avtal kommer att skrivas under vid fototillfället.